Herbert Park Hotel and Residential Development

Project Title Herbert Park Hotel and Residential Development
ClientSheelin McSharry
ArchitectO'Mahony Pike Architects
TPE Consulting Engineers ServicesCivil and Structural
Value$98 million
Completion Date1998

Project Description

As part of the mixed use redevelopment of the Johnston, Mooney & O’Brien site in Ballsbridge, Dublin 154 luxury bedrooms and suites were constructed to create this landmark 4-star hotel including an open plan entrance level with extensive glazing offering prime views of the park.  The rest of the development also includes 297 high quality apartments over 4,300m2 with large steel framed glazed penthouses with spectacular views towards the sea on one side and over Herbert Park on the other. The rest of the complex includes a high quality retail units and restaurants.

The development consists of two opposing curved buildings placed end to end, with basement car parking below for 500 cars and extensive riverside landscaping. The curved buildings enclose private open space beside the River Dodder and public open space which clearly delineates the edge of Herbert Park.  The northern end of the buildings forms part of the edge to a new attractive public promenade, linking Ballsbridge Terrace and the new entrance to Herbert Park. The promenade continues through a reconstructed entrance to the park. The old exhibition pavilion has been reconstructed in modern materials, framing the view to the existing bandstand and pond in Herbert Park.

TPE Consulting Engineers Services

Given the close proximity to the River Dodder which flooded under in a hurricane in the 1980s, the entire basement was designed as a water retaining structure. This basement was isolated from the existing buildings at ground level by a moat which afforded the necessary level of privacy to the ground floor apartments.

The design was modelled on the famous residential crescent in Bath, England and in order to deal with the complexities of the geometry a lightweight prefabricated facade with glassfibre reinforced concrete (GRC) cladding was used, the design for which was developed with Techrete Precast Suppliers.  Extensive use of precast concrete was made throughout the development including the use of precast concrete vertical ties on the buildings outer edge to avoid the requirement for scaffolding.

This method of construction also provided the environmental advantage of reducing waste on site.  In conjunction with this sustainable solution, the waste arising from the extensive demolition on site was crushed in-situ and incorporated as Engineered Fill in various locations. TPE Consulting Engineers also worked closely with other consulting engineers to gain acceptance of this material on other sites and avoid landfill and unnecessary rock fill.  Stone from the original buildings was also recycled further increasing the sustainable philosophy on the site. 

Award Winning Project:

·         The Royal Institute of the Architects of Ireland Silver Medal Award 2001
·         Winner of the Urban Planning Award from the Irish Planning Institute 1998